Popüler Anime Türleri ve Öncüleri

Anime, kendi başına bir tür değildir. Animeler, Japon animasyonunun belirgin tarzını taşıyan, her türden dizi ve filmleri kapsarlar. Popüler anime türleri, aslında içinde barındırdığı animenin başarısı sayesinde popüler olmayı başarsa da genellikle bütün türlerde komedi, romantizm, aksiyon, macera, drama veya bilim kurgu gibi öğeleri içerir. Animeler, daha az bilinen iyashikei gibi türlerden, shonen gibi yaygın bilinen türlere sahiptir ve birçok farklı türün altında sınıflandırılabilir.

Her türün içinde, Sailor Moon’dan tutun da Naruto’ya kadar tüm zamanların en popüler animelerinden en az biri bulunur. Bu ikonik ve en çok okunup izlenen yapımlar, her anime türünü keşfetmek için mükemmel bir başlangıç sağlar. Her anime türünün neler sunduğunu anlamak için, kendi alt grubunu en iyi tanımlayan başlıca animelere göz atabilirsiniz.

Sizin için aşağıda sıralamış olduğum türler listesinde o türün en popüler yapımlarından birinin fotoğrafını da koydum. Bu sayede bu türlerin önderlerini kolayca izleyebileceksiniz.

KODOMOMUKE

Japonca “Kodomo” yani “Çocuk” kelimesinden gelen bu tür, 5-8 yaş arasındaki çocuklara yönelik anime ve mangalar için kullanılır. Bu serilerde genellikle çocuklara hayattaki doğru yolda kalmaları öğretilmektedir. Seriler genellikle bağımsız veya epizodik değil film şeklinde olur fakat bu türün en popüler örneklerinden biri olan Doraemon, hem film hem de epizodik seriye sahiptir.

SHOUNEN

Shounen (少年) veya Shōnen Japonca bir kelime olup genç erkek veya erkek çocuk anlamına gelir. Anime veya Mangaların hitap ettiği kesimi belirtmek için kullanılır. Shounen animeler, belki de bu türün en geniş anlatım tarzlarını sunmasıyla alakalıdır. Aksiyon, drama, bilim kurgu / fantezi / doğaüstü, spor / okul, korku / gizem, tarihi veya komedi şeklinde kategori fark etmeksizin karşımıza çıkabilir. Bu türün öncülerinden biri de hiç şüphesiz Dragon Ball serisidir. Hala devam etmekte olan bu seri özellikle Meksika’da o kadar sevilir ki yeni bölümleri yayımlandığı zaman iki gün boyunca kartel aktivitelerinin önemli ölçüde düştüğünü iddia eden yazılar vardır.

SHOUJO

Shoujo (少女) veya Shōjo genç kız veya küçük kız anlamına gelen Japonca bir kelimedir. Anime/manganın hitap ettiği izleyici/okuyucu kitlesi belirtilirken kullanılır. Shoujo animeler genelde shounen animelerin genç kızlara adapte edilen versiyonlarıdır. Bunlarda da kategori olarak genelde aksiyon, drama, bilim kurgu, gizem ve komedi görürüz. Bu türün en büyük öncülerinden birisi ise Sailor Moon serisidir.

JOSEI

Josei, genellikle kadınlar tarafından çizilen ve 18 yaş üstü genç ve yetişkin kadın izleyici/okuyucu kitlesini hedef alan manga ve anime serisidir. Joseinin erkek karşılığı birazdan göreceğimiz Seinen’dir. Japonca josei kelimesi sadece “dişi” anlamına gelir ve cinselliğin doğrudan bir göstergesi değildir.

Hikâyeler, Japonya’da yaşayan kadınların gündelik deneyimleri hakkında olmaya meyillidir. Aralarında liseyi konu alan birkaç manga bulunmasına rağmen çoğunluğu yetişkin kadınların hayatlarını anlatır. Tarz olarak genelde shōjonun çok daha sade ve gerçekçi versiyonudur; küçük ayrıntıları kaçırmaz ve çok büyük, parıltılı gözler çizilmez. Tanımlanan bu tarzın, dışında bulunan istisnalar vardır fakat joseiyi josei yapan bu kısmi demografiğin içerisindeki çizgi romanların bir dereceye kadarki biçimsel devamlılıklarıdır (aynısı, farklı biçimsel eğilimleri olan farklı demografikler için de geçerlidir).

Bununla beraber, shōjo manganın aksine josei mangalar (idealize edilmiş bir romantizm yerine) gerçekçi bir aşk yansıtabilir. Josei mangaların bir alt türü de homoseksüel erkek ilişkilerini konu alır fakat yaoi ile karıştırılmamalıdır, joseinin hikâye anlatımı çok daha olgundur.

SEINEN

Seinen , genelde 18-30 yaş arası erkek okuyucu/izleyici kitlesini hedef alan bir anime-manga altkümesidir fakat 40 yaş civarı iş adamlarını amaçlayan bazı çizgi romanlarda okuyucu/izleyici kitlesi daha yaşlı olabilir. Çok çeşitli çizim stillerini barındırır ve avangarddan pornografiye kadar değişen oldukça geniş bir konu yelpazesi vardır. Seinen manganın kadınlardaki karşılığı joseidir. Bu tür, “yetişkin” (veya “olgun izleyici”) Türkçe terimleriyle karşılaştırılabilir. Kıyaslayacak olursak Shounen anime ve mangalara kıyasla daha sert daha ağır bir anlatımı olan bu tür, kadın izleyici kitlesinin sahip olduğu “Josei” kategorisinin erkek versiyonu gibidir. Fakat genelde bu tür mangalar, sansür yasasından dolayı stüdyolar tarafından anime edilmek istenmez. Zira yazar güzel bir adaptasyon arzularken anime stüdyoları da sansür yasasına uyup ulusal kanallarda yayım yapmak ister. Bu yüzden birçok başarılı Seinen eser, manga olarak kalmış veya animesi yarıda bırakılmıştır. Bu bağlamda bu serinin öncülerinden olan Berserk, 9.43 puanla tüm zamanların en iyi mangası seçilmesine rağmen anime adaptasyonu yarıda bırakılmıştır.

ISEKAI

Isekai Japonca “Ayrı Dünya” anlamına gelip, paralel bir evrende geçen bir insanın hikâyesinin anlatıldığı bir anime, manga, light novel ve video oyunu türüdür. Konsept, 1865 romanı Alice Harikalar Diyarında gibi ilk çalışmalardan kaynaklanmaktadır ve o zamandan beri çeşitli biçimlerde değiştirilmiştir. Genellikle, bu evren kahramanın dünyasında kurgusal bir evren olarak zaten var olmakla birlikte onlar için de bilinmiyor olabilir. Ve bu animelerin genelinde ilk bölümde ana kahramanımız gerçek dünyadan bağlantısını ya ölerek ya kaza geçirerek ya da bir çeşit teknoloji vasıtasıyla kopar ve hikayenin geçeceği o diğer dünyada reenkarne olur. Kısaca bu anime reenkarne türüdür. Bu türün öncülerinden olan Sword Art Online, ilk iki sezonuyla çok başarılı bulunup adından söz ettirmiş hatta birçok izleyiciye bu türü tanıtmıştır. Üçüncü sezonunda beklediği başarıyı göremeyen hikayesine filmler ve bir sezon ile devam etmiştir.

MECHA

Mecha , dev robot veya sadece robot olarak da bilinir, savaşta mecha’ların yer aldığı bir anime ve manga türüdür .Tür, süper boyutlu, inanılmaz robotları içeren “süper robot” ve robotların gerçekçi fizik ve teknolojik sınırlamalar tarafından yönetildiği “gerçek robot” olmak üzere iki alt kategoriye ayrılır. Mecha animeleri aksiyondan komediye ve dramaya kadar çok çeşitli türleri kapsar ve tür, video oyunu uyarlamaları gibi diğer medyalara da yayılmıştır. Mecha ayrıca ölçekli model robotların popülerliğine de katkıda bulunmuştur . Şüphesiz Mecha denince akla ilk gelen serilerden biri de bu türün gelişmesinde oldukça ön planda rol alan Neon Genesis Evangelion’dur.