Manga Shounen Kültürü

Manga, Japon eğlence medyasının en popüler formlarından biridir. Yetişkin/çocuk, büyük/küçük, 7’den 70’e bütün insanlar arasında büyük bir ilgi gören manga kültüründe, bazı mangalar haftalık olarak okunurken, bazı mangalar da ulusal günlük gazetelerde dizi halinde yayınlanır. Manga kitapları ve dergilerinin yıllık satışlarının Japonya’daki tüm yayınların %35-40’ını oluşturması, bu materyallerin geniş bir kitle tarafından takip edildiğini ve Japonya’nın ekonomisinde ki etkisinin yadsınamayacak kadar çok olduğunu gösterir. Manga, gençlik alt kültüründe güçlü bir etki aracı ve önemli bir kültürel eğlence kaynağıdır.

Japon mangasının aslında uzun bir geçmişi vardır; 1900’lerde, erken dönem Amerikan gazetelerindeki çizgi bantlardan ilham alan Kitazawa Rakuten tarafından başlamıştır. Ancak bugün popüler olan manga formatı, 20. yüzyılın ikinci yarısında, savaş sonrası döneme dayanmaktadır.

Haftalık mangaların geniş pazarlanması ve patlayıcı tiraj artışı 1960’lara uzanır. Japonya’nın Walt Disney’i olarak bilinen ve Astro Boy, Lion King, Fire Bird gibi klasiklere imza atan Tezuka Osamu, Chiba Tetsuya ve Ishinomori Shōtarō gibi yetenekli sanatçılar, kitlesel manga üretiminin erken dönem gelişiminde önemli rol oynamışlardır. Birçok eserleri günümüzde hâlâ klasik olarak kabul edilmektedir.

Tezuka’nın başyapıtları, duygu ve aksiyonu göstermek için sinematik tekniklerin öncüsü olmuştur. Romantik mangalar, kızlar pazarında baskın hale gelmiş, çoğunlukla kadın fantezilerini yüceltmiş ve romantik özlemlerin karşılanmasını işlemiştir.

1980’lerde manga, pratik eğitim ve bilgi için giderek daha popüler bir araç haline geldi. Benkyō manga ya da jitsumu manga adı verilen eğitim mangalarına iyi bir örnek, Ishinomori Shōtarō’nun bir milyon kopya satan Introduction to Japanese Economics (İngilizce adıyla Japan Inc.) adlı eseridir. Oldukça üretken bir sanatçı olan Ishinomori, aylık olarak iki yüz ila üç yüz sayfa üretiyordu. Eğitim mangaları, yasal sorunlardan hastalıklara, ofis adabından bilgisayarlara, seyahatten fizik ve tarihe kadar birçok konuyu açıklayabilir. 1990’larda genç yetişkinler için çeşitli ideolojik görüşleri savunan siyasi mangalar bile geniş çapta yaygınlaşmıştır.

Manga kültürü, komik, yaratıcı, ilham verici, felsefi, sanatsal, hafif veya eğitici birçok çeşide sahiptir. Romantizmden işe, spordan okullara, evlere, mutfaklara, ofislere ve hatta parlamentoya kadar birçok temayı işler. Cesaret, çalışma azmi, kendini adama, sabır, erkeklik, azim veya karşılıksız aşk gibi geniş bir yelpazede duyguları, erdemleri ve kusurları betimler.

Mangaların, çocuk eğlencesi olarak başlamasına rağmen bugün yüksek bir toplumsal kabul görmesi şaşırtıcı olabilir. Ancak artık ciddi eleştirel değerlendirmeye değer bir edebi form olarak kabul edilmektedir. Kōdansha ve Bungei Shunjō gibi büyük yayınevleri, roman ve kurgu dışı eserlerde olduğu gibi mangalar için de yıllık edebiyat ödülleri sunmaktadır.

Japonya’da binlerce manga sanatçısı vardır. En iyi ve en başarılı olanlar, ünlüler ve sanatçılar kadar popülerdir. Zenginlik ve şöhret elde etmişlerdir; TV programlarına, sohbet programlarına panelist, moderatör, yorumcu ve hatta rol model olarak katılmaktadırlar.

Shounen Kültürünün Etkisini Öğrenmek için Tıklayın!

Shounen Kültürünü Öğrenmek için Tıklayın!